ЦИФРОВА ТРАНСФОРМАЦІЯ У СТРАХОВІЙ ІНДУСТРІЇ - Шевчук, Олександра (Socio-economic relations in the digital society, 2019)
Зміна поколінь і технологічний прогрес невідворотно наближає й актуалізує цифрову трансформацію в усіх сферах діяльності, включаючи страхову галузь, і страховики повинні бути до цього готові. Перш за все, інновації критично потрібні для кращого задоволення потреб клієнтів, їх залучення та утримання зручними сервісами і новою якістю послуг. Разом з тим шляхом інновацій страховики можуть скорочувати витрати і підвищувати ефективність бізнес-процесів. Довгострокові перспективи росту страхової галузі — в інноваційних страхових продуктах і послугах. Мета статті — розкрити можливості цифрових технологій у підвищенні ефективності страхової бізнес-моделі, визначити ключові напрями змін у страховій індустрії відповідно до вимог часу і нового покоління клієнтів. Результатом проведеного аналізу є висновок, що ті компанії, які вчасно не відчують потреби в інноваціях, у майбутньому матимуть значно вищі коефіцієнти витрат (у порівнянні з інноваційними конкурентами), а також антиселекцію ризиків, оскільки інновації забезпечують доступ до клієнтів із нижчим рівнем ризику, яким стає вигідно користуватись індивідуалізованими продуктами. Також обґрунтовано тезу, що страховики в майбутньому відіграватимуть більшу роль у запобіганні ризику, ніж у відшкодуванні збитків. Це вплине на обсяг попиту на страхові послуги, однак новою цінністю у страховій моделі стане пом’якшення наслідків ризиків. Сьогодні страховикам потрібно проаналізувати інноваційний ландшафт, порівняти свої внутрішні технологічні можливості з рішеннями, розробленими Insurtech-компаніями, і розглянути варіанти для руху вперед — від оцифрування операцій до придбання або партнерства з Іnsurtechs.