ОСНОВНІ ЕЛЕМЕНТИ ДЕРЖАВНОЇ ФІНАНСОВОЇ ПОЛІТИКИ: НАУКОВИЙ АНАЛІЗ - Сторонянська, Ірина; Патицька, Христина; Прокопюк, Александер (Socio-economic relations in the digital society, 2019)
Розглянуто наукові підходи до визначення основних елементів державної фінансової політики. Виявлено, що більшість елементів державної фінансової політики повторюються у підходах різних науковців, однак окремі з них трапляються лише раз, демонструючи унікальність наукових поглядів на структуру фінансової політики держави. Доведено, що фіскальна і монетарна політики є настільки важливими, що абсолютно всі науковці розглядають їх елементами фінансової політики, причому всі деталізують у розрізі таких складових, як грошова і кредитна (монетарна політика) та бюджетна і податкова (фіскальна політика). Зауважено, що першочергову роль науковці віддають саме бюджетній політиці. Виявлено, що всі підходи науковців можна поділити на три категорії: ті, що обмежують функціонал податкової політики власне податковою сферою; ті, що звертають увагу на функціях, які виконує податкова політика в суспільстві, а також ті, що розглядають податкову політику глобально — через призму впливу на економічний розвиток у цілому. Висвітлено, що вітчизняна наука приділяє значну увагу дослідженню питань інвестиційної політики. Проте визначено, що ці дослідження значною мірою є теоретизованими, обмежені у практичності застосування. Водночас питання доцільності та реалізації інвестиційної політики в розвиненихекономічно країнах світу значний акцент роблять на практичності її реалізації. Узагальнено, що роль держави у бюджетно-податковій і грошово-кредитній сферах обмежується регуляторними заходами, водночас у дослідників немає єдиного спрямованого бачення шляхів їхньої взаємодії. Таким чином існує гостра потреба їхнього комплексного дослідження у взаємозв’язку і з метою вироблення єдиного загального бачення розвитку держави в цьому напрямі. Це є необхідним для формування плацдарму для практичного втілення державної фінансової політики.