ПОРІВНЯЛЬНИЙ АНАЛІЗ ТЕНДЕНЦІЙ ЗМІН СТАВКИ КАПІТАЛІЗАЦІЇ В УКРАЇНІ ТА ЗА КОРДОНОМ (Socio-economic relations in the digital society, 2019)
Розглянуто і зіставлено огляди кількісних показників ставки капіталізації (СК) для України та деяких закордонних держав. Показано, що в умовах економічної кризи надійним критерієм стану ринку є СК, визначена за методом ринкової екстракції. Відповідно, достовірність визначення СК за методом кумулятивної побудови знижується. Дослідження змін характеристик ринку, що спостерігаються у процесі розвитку економічної кризи, виконано стосовно до ринку житлової та комерційної нерухомості, цінові показники якої визначаються методами незалежної експертної оцінки. З метою збільшення точності та достовірності результатів оціночних робіт за рахунок мінімізації додаткової похибки, привнесеної зростанням ступеня невизначеності чисельного значення СК, запропоновано при розрахунку СК орієнтуватися переважно на метод ринкової екстракції.