ЦИФРОВА ТРАНСФОРМАЦІЯ ЕНЕРГЕТИЧНОГО ПІДПРИЄМНИЦТВА: ВИКЛИКИ ТА МОЖЛИВОСТІ СТАЛОГО РОЗВИТКУ - Подосинніков, Сергій; Галинський, Дмитро (Socio-economic relations in the digital society, 2026)
Швидкий розвиток цифрових технологій докорінно змінює енергетичний сектор, зумовлюючи появу нових форм підприємництва та бізнес‑моделей, що виходять далеко за межі традиційного енергопостачання. У дослідженні здійснено спробу систематично проаналізувати вплив цифрової трансформації на енергетичне підприємництво, виявити ключові рушійні сили, виклики та ризики цього процесу, а також розробити концептуальні рекомендації щодо формування цифрових стратегій в українському контексті.У дослідженні застосовано поєднання логіко‑теоретичного синтезу, порівняльного аналізу й структурно‑функціонального аналізу для вивчення наукової та політичної літератури з цифровізації енергетики, підприємництва й сталого розвитку. Для оцінки ролі регуляторних рамок і інструментів державної підтримки використано інституційний аналіз.Результати показують, що цифрова трансформація в енергетичному підприємництві зумовлена поєднанням енергетичного переходу, технологічних інновацій (AI, IoT, блокчейн, хмарні платформи), лібералізації ринків і зростання вимог до прозорості й ефективності. Виокремлено й охарактеризовано чотири основні категорії цифрових бізнес‑моделей: energy‑as‑a‑service, peer‑to‑peer енерготоргівля, віртуальні електростанції та платформи енергоменеджменту; – їх об’єднує спільна логіка, заснована на даних, сервісній орієнтації та мережевих ефектах. Аналіз також виявив, що цифровізація супроводжується суттєвими викликами, зокрема вразливістю до кібератак, фінансовими бар’єрами для МСП, регуляторною невизначеністю та ризиком поглиблення цифрового розриву між великими корпораціями й меншими учасниками ринку.Для України цифрова трансформація відкриває особливі можливості в умовах післявоєнного відновлення та європейської інтеграції, дозволяючи здійснити «стрибок» до децентралізованої й стійкої енергетичної системи. Сформульовано практичні рекомендації для українських енергетичних підприємців за шістьма стратегічними напрямами.Отримані результати поглиблюють теоретичне розуміння цифрового енергетичного підприємництва й створюють концептуальну основу для подальших емпіричних досліджень і розроблення політики, заснованої на доказах.