АНТИКРИХКІСТЬ ЯК НОВА ПАРАДИГМА АДАПТИВНОГО УПРАВЛІННЯ БІЗНЕС-ОРГАНІЗАЦІЯМИ - Палієв, Валерій; Дворник, Олексій (Socio-economic relations in the digital society, 2026)
Метою дослідження є обґрунтування теоретичних засад і формування концептуального підходу до розуміння антикрихкості як нової парадигми адаптивного управління бізнес-організаціями в умовах соціально-економічної нестабільності та зростання глобальної невизначеності. У дослідженні встановлено, що сучасне бізнес-середовище характеризується високим рівнем турбулентності, який зумовлений процесами цифрової трансформації економіки, глобалізації ринків, геополітичних змін і прискоренням технологічних інновацій. За таких умов традиційні моделі управління виявляються недостатніми для забезпечення довгострокової конкурентоспроможності підприємств. Концепція антикрихкості дозволяє переосмислити підходи до стратегічного управління, оскільки передбачає здатність організацій не лише адаптуватися до кризових явищ, а й отримувати додаткові переваги в умовах нестабільності. У дослідженні визначено теоретичні передумови формування антикрихких бізнес-організацій, які ґрунтуються на поєднанні стратегічної гнучкості, інноваційної активності, ефективного управління знаннями та використання цифрових технологій. Доведено, що антикрихкість організацій формується під впливом комплексної взаємодії управлінських, інституційних, технологічних і соціально-економічних чинників, що визначають здатність підприємств реагувати на зовнішні шоки, трансформувати бізнес-моделі та формувати нові джерела конкурентних переваг. Особливу роль у цьому процесі відіграють розвиток інтелектуального та соціального капіталу, диверсифікація бізнес-процесів, використання інноваційних технологій і формування гнучких організаційних структур управління. Основними результатами дослідження є визначення ключових характеристик антикрихких бізнес-організацій та обґрунтування ролі стратегічного управління у формуванні здатності підприємств використовувати нестабільність як джерело розвитку. Встановлено, що антикрихкість проявляється через здатність організацій до швидкого навчання, інноваційної трансформації, ефективного використання ресурсів і формування адаптивних бізнес-моделей, які забезпечують стійке функціонування підприємств у складних умовах ринкового середовища. Запропоновано концептуальний підхід до управління антикрихкістю бізнес-організацій, який передбачає інтеграцію стратегічного планування, інноваційного розвитку, управління знаннями та використання сучасних цифрових технологій у процесах ухвалення управлінських рішень. Зроблено висновок, що впровадження принципів антикрихкості в систему управління бізнес-організаціями створює передумови для підвищення ефективності їхньої діяльності, розвитку інноваційного потенціалу та формування нових моделей стратегічного управління в умовах глобальної нестабільності. Реалізація антикрихких управлінських підходів сприятиме підвищенню конкурентоспроможності підприємств, посиленню їхньої здатності до адаптації та забезпеченню довгострокового економічного розвитку в умовах постійних змін ринкового середовища.