СТРАТЕГІЯ ЦИФРОВОГО МАРКЕТИНГУ ТА УПРАВЛІННЯ РОЗВИТКОМ БІЗНЕСУ: КЕЙС ІНТЕРНЕТ-МАГАЗИНУ «БІГТОРГ» - Длугопольський, Олександр; Чирак, Ірина; Ляхович, Лариса; Костецька, Наталія; Яськів, Андрій (Socio-economic relations in the digital society, 2026)
Дослідження має на меті формування комплексної аналітичної основи для вивчення ролі соціальних медіа в процесах управління розвитком бізнесу в умовах цифровізації економіки та трансформації маркетингових комунікацій. Робота спрямована на подолання обмежень традиційних маркетингових підходів, які недостатньо враховують мережеву природу цифрових платформ, поведінкові характеристики онлайн-аудиторії та нові механізми формування репутації бренду в цифровому середовищі. Емпіричною базою дослідження виступають дані діяльності інтернет-магазину «Бігторг», що дозволяє оцінити вплив цифрових маркетингових інструментів на економічні результати онлайн-бізнесу. У межах дослідження проведено аналіз динаміки ключових показників ефективності інтернет-магазину, зокрема трафіку, кількості замовлень, конверсії, середнього чека та доходу на один перехід, що дало змогу визначити основні тенденції розвитку бізнесу й фактори коливання результативності продажів. Результати показують, що попри відносно стабільний рівень конверсії ключовим обмежувальним фактором зростання є недостатній масштаб залучення трафіку та обмежене використання потенціалу соціальних медіа в маркетинговій стратегії підприємства. Порівняльний аналіз конкурентного середовища свідчить, що великі онлайн-ритейлери активно застосовують комплексні SMM-стратегії, мультимедійний контент, інтерактивні формати комунікації та системну роботу з аудиторією. Установлено, що ефективне використання соціальних медіа в бізнесі повинно ґрунтуватися на поєднанні контент-маркетингу, персоналізованих комунікацій, системної роботи з репутацією та аналітичного моніторингу ключових маркетингових показників. Запропоновано напрями вдосконалення цифрової стратегії інтернет-магазину. Реалізація зазначених заходів може сприяти підвищенню ефективності маркетингових комунікацій, зростанню впізнаваності бренду та зміцненню конкурентних позицій підприємства в умовах розвитку цифрової економіки.