ГЛОБАЛЬНІ ЕКОНОМІЧНІ МЕРЕЖІ ТА МІЖНАРОДНІ КОНФЛІКТИ В СИСТЕМІ МІЖНАРОДНИХ ЕКОНОМІЧНИХ ВІДНОСИН: КОНЕКТОГРАФІЧНИЙ ПІДХІД - Сохацький, Олександр; Влох, Роман (Socio-economic relations in the digital society, 2026)
Стаття присвячена дослідженню ролі глобальних економічних мереж у трансформації міжнародних економічних відносин в умовах посилення міжнародних конфліктів і геоекономічної конкуренції. Актуальність дослідження зумовлена зростанням геополітичної напруги, збільшенням кількості регіональних конфліктів, розширенням санкційних режимів і перебудовою глобальних ланцюгів постачання, що змінюють архітектуру міжнародних економічних відносин. За таких умов міжнародна економічна взаємодія визначається не лише традиційними торговельними та інвестиційними відносинами, а й складними мережевими структурами глобальної економіки.У цьому контексті концепція конектографії дає змогу розглядати глобальну економіку як систему економічних мереж, що формують механізми взаємодії та взаємозалежності між державами, корпораціями й регіонами. Такий підхід забезпечує ширшу теоретичну перспективу для пояснення трансформації міжнародних економічних відносин протягом періоду, позначеного посиленням конкуренції та конфліктів.Метою дослідження є аналіз впливу глобальних економічних мереж на розвиток і трансформацію міжнародних економічних відносин у контексті сучасних міжнародних конфліктів на основі конектографічного підходу. У дослідженні розглянуте функціонування глобальних торговельних, інвестиційних і технологічних мереж, а також їхня роль у формуванні моделей економічної взаємодії між країнами. Особлива увага приділена впливу економічної взаємозалежності на характер міжнародної конкуренції, використанню економічних інструментів у конфліктному середовищі та трансформації глобальних ланцюгів створення вартості.Результати дослідження демонструють, що глобальні економічні мережі функціонують як механізми інтеграції світової економіки та водночас як інструменти геоекономічного впливу. Посилення економічної взаємозалежності супроводжується активнішим використанням торговельних обмежень, санкцій, технологічних бар’єрів і політик економічної безпеки як інструментів міжнародної конкуренції. Сучасні міжнародні економічні відносини характеризуються фрагментацією глобальної економіки, перерозподілом економічних зв’язків і формуванням нових мережевих конфігурацій глобальної взаємодії.