РЕГУЛЯТИВНИЙ ВПЛИВ ПРАВОВИХ НОРМ НА ПОВЕДІНКУ ГРОМАДЯН У ПЕРІОД ЦИФРОВІЗАЦІЇ ТА ПРАВОВОГО РЕЖИМУ ВОЄННОГО СТАНУ - Гурковський, Дмитро; Бурдіна, Тетяна (Socio-economic relations in the digital society, 2026)
У науковій статті презентовано результати комплексного дослідження психологічних механізмів, що детермінують правову поведінку громадян України в умовах екстремального соціального навантаження, спричиненого повномасштабною війною та одночасною прискореною цифровізацією системи державного управління. Особливу увагу приділено трансформації моделей правової взаємодії громадян із державою в контексті обмежень, запроваджених правовим режимом воєнного стану, та зростання ролі цифрових інструментів публічного адміністрування. Емпіричну основу дослідження становлять соціально-психологічні та соціально-економічні дані 2024–2025 років, отримані шляхом аналізу статистичних матеріалів, результатів опитувань і вторинних досліджень. Теоретичною базою дослідження слугують теорія процедурної справедливості Тома Тайлера, теорія когнітивного дисонансу Леона Фестінгера та концепція морального розмежування Альберта Бандури, що дозволяє здійснити міждисциплінарний аналіз змін у правосвідомості українського суспільства. Виявлено феномен «цифрового легалізму», який полягає у формуванні високого рівня довіри громадян до автоматизованих державних сервісів, зокрема цифрової екосистеми «Дія», що частково компенсує інституційну кризу довіри до традиційних правоохоронних і контрольних органів. Проаналізовано економічні наслідки правової поведінки громадян і бізнесу на прикладі спеціального правового режиму «Дія.City», а також психологічні бар’єри правомірної поведінки в умовах мобілізаційних процесів. Окремо розглянуто адаптаційні стратегії населення до обмежень, зумовлених правовим режимом воєнного стану, та їхній вплив на рівень правової відповідальності й соціальної згуртованості. Отримані результати мають прикладне значення для формування ефективної правової політики, удосконалення цифрових інструментів державного управління та розробки заходів із підвищення рівня довіри громадян до правових інститутів в умовах кризових трансформацій.