ТРАНСФЕРТНЕ ЦІНОУТВОРЕННЯ ЯК РЕГУЛЯТИВНИЙ МЕХАНІЗМ ЗЕД ПІДПРИЄМСТВ У КРАЇНАХ ІЗ РІЗНИМИ ПОДАТКОВИМИ СИСТЕМАМИ: КОМПАРАТИВНИЙ АНАЛІЗ - Кузнєцов, Олександр (Socio-economic relations in the digital society, 2025)
У дослідженні здійснено компаративний аналіз трансфертного ціноутворення як регулятивного механізму зовнішньоекономічної діяльності підприємств у країнах із різними податковими системами, зокрема США, Великобританії, Німеччині, Китаї, Польщі та Україні. Показано, що трансфертне ціноутворення відіграє ключову роль у забезпеченні фінансової прозорості, мінімізації податкових ризиків та узгодженості умов транскордонних операцій між пов’язаними особами. Розглянуто особливості застосування принципу «витягнутої руки», вимог до документації, методів визначення ринкового діапазону цін і рентабельності, а також механізмів урегулювання податкових спорів у різних юрисдикціях. Особливу увагу приділено інститутам попередніх цінових угод (APA) та процедур взаємного узгодження (MAP), які є важливими інструментами мінімізації подвійного оподаткування та підвищення передбачуваності податкових наслідків для транснаціональних корпорацій.Порівняльний аналіз показує суттєві відмінності в підходах до регулювання ТЦУ: США й Великобританія характеризуються високим рівнем гнучкості методології та розвиненими механізмами APA; Німеччина демонструє високу ефективність процедур MAP і збалансований підхід до оцінки контрольованих операцій; Китай застосовує жорсткіші форми контролю та переважно односторонні коригування; Польща активно посилює регуляторні вимоги, запроваджує жорстку систему санкцій та одночасно розширює використання APA. Україна, перебуваючи на етапі реформування податкової системи, демонструє прагнення до гармонізації з міжнародними стандартами, однак потребує вдосконалення процедур MAP, запровадження APA та більш гнучкого підходу до вибору методів ТЦУ.Отримані результати дають підстави сформулювати рекомендації щодо посилення інституційних механізмів регулювання ТЦУ в Україні, спрямованих на підвищення прозорості ЗЕД, зменшення податкових ризиків, стимулювання інвестиційної активності й узгодження національної практики з вимогами ОЕСР та ініціативами BEPS.