УПРАВЛІННЯ ФІНАНСОВОЮ СТІЙКІСТЮ ТА ФІНАНСОВИМИ РИЗИКАМИ ІННОВАЦІЙНО-АКТИВНИХ ПІДПРИЄМСТВ В УМОВАХ ЦИРКУЛЯРНОЇ ЕКОНОМІКИ - Копитко, Марта (Socio-economic relations in the digital society, 2025)
У статті обґрунтовано теоретико-методичні засади управління фінансовою стійкістю та фінансовими ризиками інноваційно-активних підприємств в умовах переходу до циркулярної економіки. Обґрунтовано, що інноваційна активність значною мірою зумовлює специфічний профіль фінансових ризиків, які суттєво відрізняються від ризиків традиційних підприємств, і сформовано перелік цих ризиків. Визначено принципи управління фінансовою стійкістю та фінансовими ризиками інноваційно-активних підприємств в умовах циркулярної економіки. Проведений аналіз засвідчив, що в нових економічних умовах зростає роль інтеграції екологічних, соціальних та управлінських факторів (ESG), інноваційного потенціалу, цифрової зрілості  залучення зеленого фінансування як складових механізму забезпечення фінансової стійкості підприємств.На основі емпіричних даних трьох інноваційно-активних українських підприємств – PromEkoInvest, TechnoResurs та Biointech Group – побудовано багатопараметричну модель управління фінансовими ризиками. Модель ураховує ключові змінні: рівень циркулярності (CE), інноваційність (IN), інтеграцію ESG-принципів, цифрову зрілість (DS) і частку фінансування зі сталих джерел (RS). Визначено узагальнений показник FRA (Financial Risk Adaptability), який дозволяє кількісно оцінювати здатність підприємства адаптуватися до ризиків у контексті циркулярної трансформації.Результати моделювання показали, що найвищий рівень FRA має Biointech Group, що свідчить про ефективне поєднання інноваційності, ESG-інтеграції та циркулярних практик. Натомість TechnoResurs демонструє нижчі значення FRA через обмеженість внутрішніх ресурсів і меншу гнучкість управлінських стратегій. Це підтверджує важливість не лише впровадження елементів циркулярної економіки, а й комплексної модернізації управління.Отож, для досягнення фінансової стійкості інноваційно-активним підприємствам необхідно впроваджувати цілісну модель управління фінансовими ризиками, яка інтегрує циркулярний підхід, інновації, цифровізацію та сталі фінансові практики. Запропонована модель може стати інструментом стратегічного управління та слугувати основою для ухвалення рішень у галузі фінансової політики підприємств, орієнтованих на сталий розвиток в умовах постіндустріальної трансформації економіки.