ПОСЕРЕДНИЦЬКА РОЛЬ ЗАЦІКАВЛЕНОСТІ В РОБОТІ У ВЗАЄМОДІЇ МІЖ ГНУЧКИМИ УМОВАМИ ПРАЦІ ТА РОЗШИРЕННЯМ ПОВНОВАЖЕНЬ ПРАЦІВНИКІВ - Мучакубва, Дзідзай; Чікове, Муньярадзі; Мсоса, Стівен Каямбазінтху; Нтшангасе, Бекабату Алсон (Socio-economic relations in the digital society, 2025)
Заклади вищої освіти відіграють важливу роль в економічному зростанні, формуючи людський капітал, необхідний для стимулювання інновацій, змін і трансформацій. Незважаючи на  важливу роль у розвитку економіки, ці заклади стикаються з високою плинністю кадрів, що негативно позначається на їхній ефективності й продуктивності. Отож, глобальний попит на висококваліфікованих фахівців значною мірою сприяв відтокові кваліфікованих кадрів із закладів вищої освіти Зімбабве до інших країн. У цьому дослідженні оцінена посередницька роль залученості до роботи у взаємозв'язку між гнучкими умовами праці та розширенням повноважень працівників у секторі вищої освіти Зімбабве.Для збирання даних було використано кількісний дизайн дослідження на зручній вибірці з 200 респондентів у цьому секторі. Окрім кількісного підходу, дослідники використовували пояснювальне тематичне дослідження та перехресний дизайн дослідження. Дані були проаналізовані за допомогою коефіцієнта кореляції Пірсона з використанням пакета статистичних програм для соціальних наук (SPSS). Результати показують міцні взаємозв'язки між змінними, підкреслюючи їхній істотний внесок у пояснення відмінностей у вимірюваних конструкціях. Результати цього дослідження показують значний взаємозв'язок між гнучкими умовами праці, залученістю до роботи та розширенням повноважень співробітників.Результати дослідження свідчать про те, що адміністрація університетів повинна розробити комплексні стратегії гнучкої організації праці для розв’язання проблем, із якими стикається їхній персонал. Крім того, вони повинні поліпшити умови праці своїх співробітників як засіб підвищення загальної якості вищої освіти. Це дослідження також пропонує ідеї для державної політики щодо вимог до робочої сили в секторі вищої освіти.