ШЛЯХИ ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ МЕХАНІЗМІВ УПРАВЛІННЯ В ГАЛУЗІ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я - Летуновська, Наталія; Хоменко, Лілія; Чванкін, Євген (Socio-economic relations in the digital society, 2025)
У роботі здійснено оцінювання ефективності функціонування обласних центрів служби крові на основі аналізу ключових показників діяльності, що охоплюють економічні, управлінські, інформаційні, технологічні та соціальні аспекти. Метою дослідження є виявлення основних проблем у роботі установ служби крові та розроблення системи заходів для підвищення їхньої ефективності відповідно до сучасних вимог медичної галузі. Розроблені рекомендації сформовано за основними детермінантами ефективного функціонування: управлінською, інформаційною, безпековою та економічною. Окрема увага приділена вдосконаленню бізнес-процесів на всіх етапах роботи центрів служби крові — від заготівлі та обробки до зберігання, карантинізації та розподілу компонентів крові. Вибір і пріоритезація заходів здійснені на основі погодження з основними цільовими аудиторіями, серед яких — нові та постійні донори, медичні установи, а також персонал центрів крові. До процесу розроблення пропозицій було залучено результати компаративного аналізу та досвід країн-лідерів у царині донорства крові. Це дозволило інтегрувати найкращі міжнародні практики в український контекст з урахуванням національних реалій і потреб. Запропоновані заходи спрямовані на розв’язання актуальних проблем у царині кровозабезпечення, підвищення рівня задоволеності потреб населення в компонентах крові, забезпечення їхньої безпеки, доступності та якості. Реалізація зазначених ініціатив сприятиме підвищенню конкурентоспроможності установ служби крові на національно-му ринку медичних послуг і зміцненню довіри з боку стейкхолдерів.