ЕКОНОМІКА ЕНЕРГЕТИЧНОЇ ІНФРАСТРУКТУРИ: МЕНТАЛЬНА КАРТА ДЛЯ НАЦІОНАЛЬНОГО, РЕГІОНАЛЬНОГО ТА ГЛОБАЛЬНОГО РІВНІВ - Гавриленко, Олексій; Артюхов, Артем; Длугопольський, Олександр (Socio-economic relations in the digital society, 2025)
Дослідження має на меті розробку комплексної аналітичної структури для вивчення економіки енергетичної інфраструктури на національному, регіональному та глобальному рівнях із закладанням методологічних основ та емпіричних фактів, необхідних для узгодженого ухвалення рішень в умовах кліматичних змін, технологічних трансформацій і геополітичних потрясінь. Дослідження відповідає на виклики недостатньої ефективності традиційних підходів, аналізуючи складні взаємозв’язки та каскадні наслідки інфраструктурних рішень на різних географічних рівнях. У межах дослідження створено окремі аналітичні структури для трьох рівнів аналізу: національного, регіонального, глобального. Аналіз демонструє, що економіка енергетичної інфраструктури функціонує в складному мережевому середовищі міжрівневих взаємозв’язків, кожний із яких має свої особливі аналітичні виклики та методологічні вимоги. Дослідження на національному рівні забезпечують високу деталізацію, але мають обмеження щодо врахування транскордонних ефектів. Регіональний рівень виступає як критично важлива проміжна ланка, що поєднує національну специфіку з ширшими координаційними перспективами, дозволяючи досягати ефекту масштабу через співпрацю попри труднощі координації. Глобальні дослідження дають цінне розуміння світових тенденцій, однак вони мають високий рівень абстракції та невизначеності, що обмежує безпосереднє застосування їх у політиці. Дослідження виявляє суттєві прогалини в управлінні міжрівневою координацією, зокрема в питаннях гармонізації політик, механізмах розподілу вигод та управлінні ризиками. Традиційні підходи, зосереджені лише на одному рівні, виявляються недостатніми для виконання багатовимірних завдань трансформації енергетичних систем. Установлено, що ефективна економіка енергетичної інфраструктури повинна враховувати складні міжрівневі взаємозв’язки – від локального до глобального — та відповідати унікальним викликам кожного рівня. Успішне досягнення цілей сталого та безпечного енергопостачання вимагає не лише технологічних інновацій, а й інституційних — у підходах до аналізу, механізмах фінансування та рамках координації. Запропонована аналітична структура формує основу для інтегрованого підходу до економіки енергетичної інфраструктури, однак потребує подальшого розвитку для перетворення концептуальних висновків на практичні інструменти ухвалення рішень, здатні відповідати масштабам і терміновості необхідних змін.