НАУКОВІ ПІДХОДИ ДО ВИЗНАЧЕННЯ СУТНОСТІ ТРАНСФЕРТНИХ ЦІН ТА ЕТАПІВ РОЗВИТКУ ТРАНСФЕРТНОГО ЦІНОУТВОРЕННЯ У СВІТІ - Кузнєцов, Олександр; Маслов, Владислав; Самойлікова, Анастасія (Socio-economic relations in the digital society, 2025)
На сьогодні використання трансфертного ціноутворення транснаціональними корпораціями є усталеною світовою практикою, що відіграє ключову роль у формуванні глобальної податкової політики. Застосування механізмів трансфертного ціноутворення чинить комплексний вплив і на самі бізнес-структури, і на національні економіки країн, у межах яких відбувається діяльність відповідних корпоративних утворень. Прагнучи до оптимізації власного фінансового навантаження, транснаціональні корпорації нерідко вдаються до стратегій, які, хоч і сприяють підвищенню корпоративної ефективності, можуть мати негативні соціально-економічні наслідки для країн-юрисдикцій, де мали б акумулюватися відповідні податкові надходження. У результаті виникає загроза поглиблення фінансової нерівності та зниження рівня соціальної захищеності населення в цих державах.Стаття присвячена уточненню сутності трансфертного ціноутворення шляхом конкретизації категорії «трансфертна ціна», а також виокремленню та характеристиці основних етапів його розвитку у світі.Узагальнення наукових підходів до визначення дефініцій «трансфертна ціна», «трансфертне ціноутворення» дозволило запропонувати авторське бачення категорійного апарату дослідження. Застосування методів групування, аналізу й синтезу, а також методу інтерпретації даних сприяло конкретизації періодів виникнення й розвитку трансфертного ціноутворення у світовій практиці.У дослідженні обґрунтовано перелік загальновживаних і специфічних функцій, притаманних трансфертним цінам, а також сформовано перелік цілей, досягнення яких повинно забезпечити трансфертне ціноутворення.Сформульовані в статті висновки й рекомендації будуть корисні практикам у царині оподаткування, а також керівникам транснаціональних корпорацій чи підприємств, які займаються зовнішньоекономічною діяльністю.