БІТКОЇН У РЕЗЕРВАХ ЦЕНТРАЛЬНИХ БАНКІВ: НОВИЙ ВИМІР ПРОТИСТОЯННЯ США ТА КИТАЮ - Гудіма, Тетяна; Камишанський, Владислав (Socio-economic relations in the digital society, 2025)
Загострення геополітичного суперництва між провідними державами актуалізувало питання диверсифікації міжнародних резервів центральних банків. Традиційно доміновані доларом США та золотом, резервні портфелі переглядають на тлі тенденцій дедоларизації та зростання значення криптоактивів – насамперед біткоїна. Це дослідження аналізує передумови, ризики та стратегічні наслідки включення біткоїна до державних резервів з особливим акцентом на фінансове протистояння між Сполученими Штатами Америки та Китайською Народною Республікою.Інтегруючи макроекономічний, правовий і геополітичний аналізи, стаття розглядає поступову інституційну адаптацію біткоїна в США, що досягла кульмінації у створенні Стратегічного біткоїн-резерву 2025 року на тлі жорсткої заборонної політики Китаю та просування централізованого цифрового юаня (e-CNY). Окрему увагу приділено аналізу правових інструментів, регуляторних стратегій і технічної інфраструктури, через які США здійснюють вплив на крипторинок, зокрема через непряме втручання в ринок і контроль кастодіальних механізмів.Результати дослідження свідчать, що попри високу волатильність і обмежене формальне впровадження, біткоїн дедалі частіше сприймають як стратегічний хедж для держав, які прагнуть зменшити залежність від традиційної фінансової гегемонії. Його роль у структурі резервів поки що залишається маргінальною та політично обумовленою, однак символічна й геополітична значущість зростає – особливо для країн, що перебувають під санкціями або в ізоляції від глобальної платіжної інфраструктури.У підсумку стаття робить висновок, що роль біткоїна в міжнародній фінансовій системі може посилюватися за умови стабілізації крипторинку, зближення регуляторних стандартів і подальшої геополітичної фрагментації. З метою структурованої оцінки запропоновано дві нові аналітичні концепції: Індекс готовності до суверенного крипторезерву (SCRRI) та Пороговий показник експозиції до біткоїна (BRET), – які разом формують рамку для аналізу інституційної спроможності й допустимих меж інтеграції BTC до державних резервів з урахуванням ризику.