ВИЗНАЧЕННЯ ПРІОРИТЕТНИХ МЕТОДІВ ПРОТИДІЇ СОЦІАЛЬНІЙ НЕРІВНОСТІ В ШКОЛАХ: ФОРМУВАННЯ БЕЗПЕКОВОГО СЕРЕДОВИЩА ДЛЯ ШКОЛЯРІВ - Криштанович, Світлана (Socio-economic relations in the digital society, 2025)
Слід зазначити, що проблема соціальної нерівності в школах сьогодні набуває особливої актуальності, оскільки освіту розглядають як ключову складову формування людського капіталу. На нашу думку, забезпечення безпекового середовища в школі не може бути ефективним без урахування різних проявів дискримінації та булінгу, а також без належної психологічної підтримки учнів із соціально вразливих категорій. У рамках цього дослідження ми визначили шість потенційних методів протидії соціальній нерівності (зокрема поглиблені програми з розвитку емпатії й толерантності, запровадження «кодексу рівності», посилення психологічних служб та інші). Результати було отримано із залученням 40 експертів (директорів шкіл, учителів із великим стажем, психологів, соціальних працівників і фахівців із питань безпеки), які брали участь у двоетапному опитуванні за Методом Дельфі. На другому етапі аналізу застосовано метод аналізу ієрархій (AHP), що дозволив провести парні порівняння критеріїв (ефективність у зменшенні булінгу й дискримінації, вплив на психоемоційний стан, економічна доцільність, інституційна підтримка) та альтернатив. Слід підкреслити, що отримані кількісні дані дають змогу оцінити відносну пріоритетність кожного методу з урахуванням узгоджених експертних оцінок. Найвищі інтегральні ваги отримали заходи з розширення психологічної підтримки учнів, «кодекс рівності» й фінансова допомога для вразливих сімей, що свідчить про необхідність поєднання й психоемоційних, і матеріально-інституційних інструментів. Можна стверджувати, що такі результати мають значний прикладний потенціал, оскільки комплексний підхід до протидії соціальній нерівності може бути інтегрований у шкільні програми, нормативні документи й стратегії розвитку освіти на державному й локальному рівнях. На нашу думку, подальші дослідження мають зосередитися на розробці покрокових методичних рекомендацій і моніторингу впровадження описаних інструментів у різних типах шкіл.