ФІСКАЛЬНЕ УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ ПІДПРИЄМСТВ В УМОВАХ РОЗВИТКУ МІЖНАРОДНИХ ЕКОНОМІЧНИХ ВІДНОСИН - Бала, Ольга; Гелетканич, Володимир (Socio-economic relations in the digital society, 2024)
Метою дослідження є характеристика особливостей фіскального управління персоналом підприємства в умовах розвитку міжнародних економічних відносин. При цьому основним завданням, що ставиться в межах цієї статті, є визначення найбільш оптимальних практик здійснення фіскального управління персоналом підприємства в умовах посиленого впливу змін у міжнародному економічному просторі. Визначено, що розвиток міжнародних економічних відносин вимагає від підприємств адаптації управління персоналом з урахуванням фіскальних аспектів. Охарактеризовано фіскальне управління персоналом як засіб оптимізації витрат на робочу силу через використання податкових пільг, субсидій та інших фінансових інструментів, що підвищує конкурентоспроможність на міжнародному рівні. Установлено, що ефективне фіскальне управління забезпечує відповідність діяльності підприємства міжнародним стандартам, дозволяючи уникнути штрафів та інших правових наслідків. Також установлено, що належне управління фіскальними аспектами допомагає компаніям розширювати діяльність на нових ринках, забезпечуючи ефективну інтеграцію місцевих та іноземних працівників у корпоративну культуру. Охарактеризовано необхідність упровадження сучасних технологій і підвищення кваліфікації фахівців для покращення фіскального управління персоналом. Доведено, що ефективне фіскальне управління персоналом сприяє оптимізації податкових зобов'язань, підвищенню конкурентоспроможності та забезпеченню міжнародної інтеграції підприємств.