ЗАСТОСУВАННЯ АНАЛІТИЧНИХ ПРОЦЕДУР ПРИ АУДИТІ МСФЗ ЗВІТНОСТІ - Карпачова, О. В. (Socio-economic relations in the digital society, 2021)
Метою статті є дослідження практичного застосування аналітичних процедур при аудиті МСФЗ звітності підприємств. Досліджено актуальність застосування аналітичних процедур при аудиті фінансової звітності за вимогами МСФЗ. Сформовано основні джерела отримання інформації для проведення аналітичних процедур. Проаналізовано методи здійснення аналітичних процедур. Установлено, що застосування аналітичних процедур доцільно наприкінці аудиту. Виконуються як загальний огляд фінансової звітності наприкінці аудиту, щоб оцінити, чи відповідають вони аудиторському розумінню підприємства. Тобто аналітичні процедури на завершальному етапі потрібні аудиторові для остаточного оцінювання суттєвих викривлень і допомагають йому здійснити узагальнювальний «об’єктивний погляд» на фінансову звітність. Важливим фактором для виконання аналітичних процедур наприкінці аудиту є те, що під час аудиту аудитор надає рекомендації управлінському персоналові щодо виправлення помилок і викривлень у фінансовій звітності. Тому якщо управлінський персонал виправляє ці помилки, то фінансова звітність буде вже іншою, тобто матиме правильну фінансову інформацію. Доведено, що аналітичні процедури наприкінці аудиту допомагають оцінити заяву управлінського персоналу щодо здатності здійснювати діяльність свого підприємства на безперервній основі. Застосування аналітичних процедур при плануванні допомагає аудитові зрозуміти внутрішнє і зовнішнє середовищепідприємства, оцінити попередні ризики, визначити показники фінансової звітності для аудиторського підходу, спланувати бюджет і кількість потрібних ресурсів для здійснення аудиту. Застосування аналітичних процедур при виконанні аудиту допомагає аудиторові зібрати обґрунтовану доказову базу. Вони можуть застосовуватись як додатково до тестів деталей, так і як окремі аналітичні процедури по суті. Метою здійснення аналітичних процедур наприкінці аудиту є узагальнення висновків, сформованих у ході проведення аудиту фінансової звітності за МСФЗ.