ФІНАНСОВА БЕЗПЕКА ПІДПРИЄМСТВ В УМОВАХ ЦИФРОВОЇ ЕКОНОМІКИ - Мехед, А. М.; Варналій, З. С. (Socio-economic relations in the digital society, 2021)
Метою статті є дослідження впливу цифровізації на діяльність підприємств та організацію системи їхньої фінансової безпеки, зокрема сформувати визначення фінансової безпеки як структурної компоненти економічної безпеки в контексті цієї роботи, окреслити переваги та виявити проблеми функціонування підприємств в умовах цифрової економіки та сформувати теоретичні положення розробки механізму фінансової безпеки, адаптовані до умов цифрового середовища. Наведено авторське визначення поняття фінансової безпеки як міри гармонізації в часі і просторі економічних інтересів підприємства з інтересами суб’єктів зовнішнього середовища з метою формування відповідної системи для захисту фінансових інтересів підприємства від наявних і потенційних внутрішніх і зовнішніх загроз. Досліджено сутність цифрової економіки як нової парадигми розвитку економіки і суспільства, де основним фактором виробництва є інформація, представлена в цифровому варіанті. Визначено характерні риси цифрової економіки, а також позитивні та негативні аспекти, які мають вплив на безпеку підприємницьких структур. Визначено сутність і роль системи фінансової безпеки підприємства в умовах діджиталізації економіки та сформовано основні положення розробки механізму фінансової безпеки, адаптовані до умов цифрового середовища. При цьому до результатів функціонування механізму фінансової безпеки підприємства в умовах цифрової економіки віднесено: забезпечення сталого розвитку в мінливих умовах; збільшення позитивних грошових потоків; створення і використання сучасних ІТ-систем та бізнес-моделей; формування високого рівня управління і швидкого реагування на загрози. Своєю чергою, забезпечення фінансової безпеки підприємства в умовах цифрової економіки повинно базуватися на таких принципах: системність; оперативність реагування на загрози; безперервність здійснення заходів; узгодженість рішень і дій; доцільність витрат на заходи безпеки; компетентність управлінського персоналу та працівників компанії; послідовність у проведенні заходів; спрямованість на результат.