ОЦІНКА ОБСЯГІВ ЗОВНІШНЬОЇ МІГРАЦІЇ НАСЕЛЕННЯ УКРАЇНИ ЗА ДАНИМИ ОРГАНІЗАЦІЇ ОБ’ЄДНАНИХ НАЦІЙ - Жук, Р. В. (Socio-economic relations in the digital society, 2021)
Метою дослідження є пошук, систематизація та обробка статистичних даних, які в подальшому можна буде використовувати для кількісного аналізу факторів, що впливають на зовнішню трудову міграцію, а також для аналізу впливу зовнішньої трудової міграції на економіку України. Отримання достовірних даних про міжнародну міграцію ускладнене відсутністю ефективних механізмів вимірювання її масштабів. Офіційна державна статистика точно не відображає реальну ситуацію, оскільки не всі ті, що виїжджають за кордон, вказують справжню мету їхнього виїзду на пункті пропуску через кордон.Зроблено огляд наявних джерел інформації щодо обсягів міжнародної міграції. Використано дані приймаючих країн, оскільки вони ретельно ведуть облік кількості та мети прибулих мігрантів. Ці дані збирає Організація Об’єднаних Націй і їх публікують кожні п’ять років.Розраховано число довгострокових мігрантів з України, які виїхали до інших країн протягом 2000—2019 років. Використано статистичні дані кількості мігрантів на певний рік і статистику смертності у відповідних країнах. Використаний підхід дозволяє оцінити абсолютну чисельність і динаміку змін чисельності мігрантів, використовуючи уніфіковані методи ООН для вимірювання цього процесу в різних країнах. Досліджені зміни чисельності мігрантів у кожному з п’ятирічних періодів між 2000 і 2019 роками та визначені країни, до яких прибувало найбільше мігрантів з України протягом досліджуваних періодів. Імовірно, що чисельність трудових мігрантів з України й надалі зростатиме, і процес трудової міграції справлятиме все більший вплив на економіку всередині країни. Адже трудові мігранти витрачають частину зароблених ними грошей в Україні або безпосередньо, або здійснюючи грошові перекази своїм близьким і рідним. Таким чином, зароблені ними гроші здатні опосередковано збільшувати рівень споживання у країні та підвищують рівень життя.