АНАЛІЗ ТРАНСФОРМАЦІЇ ФІСКАЛЬНОГО ПРОСТОРУ УКРАЇНИ - Криган, Юрій (Socio-economic relations in the digital society, 2020)
Проведено комплексний аналіз трансформації фіскального простору України. Представлено визначення сутності поняття «фіскальний простір». Розглянуто основні характерні властивості фіскального простору і схематично представлено основні джерела його формування. Проаналізовано доходи Зведеного бюджету України. Визначено рівень виконання запланованих показників доходів і видатків бюджету. Розраховано середні частки доходів Зведеного бюджету України протягом досліджуваного періоду (2013—2019 рр.). Представлена узагальнена (середня) структура доходів Зведеного бюджету України за досліджуваний період. Досліджено структуру фактично отриманих доходів Pведеного бюджету України. Графічно представлено динаміку отриманих та запланованих загальних доходів Зведеного бюджету України. Виявлено основне джерело наповненості дохідної частини бюджету України. Здійснено аналіз динаміки податкових надходжень до державного, місцевих і зведеного бюджетів та розглянуто їхні структури. Досліджено видатки Зведеного бюджету України. Проаналізовано динаміку і структуру видатків за програмною класифікацією видатків та кредитування державного бюджету, за економічною класифікацією видатків бюджету і за функціональною класифікацією видатків та кредитування бюджету. Доведено, що трансформація фіскального простору України протягом 2013—2019 рр. дозволить удосконалити механізми регулювання бюджетних процесів і залучення недостатніх коштів, які сприятимуть підвищенню фінансової безпеки держави.