ФІНАНСОВИЙ ТА ЕКОНОМІЧНИЙ МЕХАНІЗМИ ЕКОЛОГІЧНО БЕЗПЕЧНОГО ПІДПРИЄМНИЦТВА: ПРАВОВИЙ АСПЕКТ - Гайович , Вадим (Socio-economic relations in the digital society, 2020)
Присвячено сутності поняття такого нового виду підприємництва, як екологічне. Наведені різні позиції як українських, так і зарубіжних учених щодо поняття «екологічне підприємництво». На нинішньому етапі розвитку не визначено єдиного універсального поняття, а отже, це означає, що воно в Україні відносно недавно увійшло в науковий обіг і ще вимагає доопрацювання.Протиріччя між зростаючими потребами населення і деградацією довкілля свідчать про потребу гармонійного поєднання екологічного, економічного і фінансового компонентів розвитку, зміщення акцентів на користь природоохоронної складової у процесі господарювання.Проаналізовано потенціал законодавчої і нормативної бази та їхню ефективність при стимулюванні розвитку екологічного підприємництва, визначено організаційно-управлінські умови його розвитку в Україні.Розглянуто теоретичний базис, на якому ґрунтується фінансовий механізм природоохоронної сфери; відображено роль і місце вказаного механізму в межах упровадження фінансової політики держави; висвітлено законодавчі засади, на яких ґрунтується фінансова складова національної екологічної стратегії; проведено аналітичний моніторинг процесів фінансового забезпечення охорони навколишнього природного середовища.