КРЕДИТНИЙ ПОРТФЕЛЬ БАНКІВ УКРАЇНИ: АНАЛІЗ, ФАКТОРИ, ТЕНДЕНЦІЇ - Харченко, Анатолій (Socio-economic relations in the digital society, 2020)
В умовах нестабільної економічної ситуації та викликів пандемії COVID-19 постає проблема забезпечення ефективного функціонування ринку фінансових послуг. Одним із ключових елементів цього ринку є банківські установи, основна роль яких полягає в перерозподілі вільних фінансових ресурсів між суб’єктами економічних відносин для забезпечення належної роботи національної економіки. Ураховуючи, що кредитна діяльність займає провідне місце у структурі активних операцій банків і, відповідно, формування значної частини доходів банку, виникає необхідність дослідження якості формування кредитного портфеля; визначення негативних наслідків впливу як неякісного кредитного портфеля для окремого банку, так і для системи в цілому; окреслення факторів, що формують ризики кредитної діяльності.Метою статті є висвітлення факторів кредитних ризиків, результатів аналізу фактичного стану і динаміки формування та якості кредитного портфеля банків України у 2011—2019 роках.У процесі дослідження використано загальнонаукові методи, зокрема: методи теоретичного узагальнення — для дослідження теоретичних основ і деяких наявних аспектів щодо факторів впливу на ризиковість кредитної діяльності; системного аналізу — при дослідженні неякісного кредитного портфеля банківської системи; методи графічного і статистичного досліджень — для аналізу та оцінки динаміки прострочених, недіючих кредитів у портфелі та резервів, що під них формувалися.Запропонована класифікація факторів кредитних ризиків орієнтує кредитний моніторинг банку для комплексного аналізу якості кредитного портфеля з урахуванням зовнішнього і внутрішнього середовища, що дозволяє ухвалити вчасно рішення і не допустити неконтрольоване збільшення обсягу проблемних кредитів.Отримані результати дослідження загострюють увагу на якості кредитного портфеля зокрема, на обсягах прострочених і недіючих кредитів банків, дають можливість у подальшому здійснювати наукові пошуки шляхів розв’язання наявної проблеми.