МОДЕЛЮВАННЯ РІВНЯ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ СТРАХОВИХ КОМПАНІЙ - Головко, Олена; Гнип, Наталія; Бакланов, Ерік (Socio-economic relations in the digital society, 2019)
Визначено, що конкуренція у сфері страхування має особливості, пов’язані зі специфікою страхової діяльності, доведено необхідність оцінки рівня конкурентоспроможності страхових компаній. Виявлено фактори, що впливають на конкурентоспроможність і діяльність страховиків. Відповідно до результатів перевірки статистичної значущості коефіцієнтів регресії фіктивних змінних визначено лише ті фактори, які мають суттєвий вплив на конкурентоспроможність страхової компанії: виплати (що є безпосереднім показником діяльності страхової компанії, адже її фінансовий потенціал складається зі страхових резервів, страхових виплат та інших показників); валові премії. Побудовано багатофакторну регресійну модель і дисперсійний аналіз та їх порівняння, що є статично значущі та адекватні. Перевірено статистичну значимість параметрів багатофакторної моделі та адекватність за критерієм Фішера. Для перевірки гіпотези про значимість регресійної моделі використано дисперсійний аналіз. Проведено моделювання впливу факторів на діяльність страхової компанії для визначення впливу страхових премій на виплати за допомогою фіктивних змінних з урахуванням характеристик моделей для різних груп страхових компаній. Побудовано регресійне рівняння для групи великих і середніх страхових компаній, що надало можливість оцінити регресію з диференційованими коефіцієнтами, відповідно сформувавши фіктивні змінні нахилу і перетину. Відповідно до становища страхової компанії в рейтингу, введено такі фіктивні змінні: 1 — для страхової компанії, що має високий рівень страхових виплат; 0 — для страхових компаній, що мають недостатній рівень страхових виплат. Перевірено модель на наявність автокореляції, що є відсутньою і може використовуватись як прогнозованою іоцінювати стан страхової компанії як малих, так і великих на страховому ринку.