ТРАНСФОРМАЦІЯ ЕКОНОМІЧНОЇ ПРИРОДИ БАНКУ В УМОВАХ ЦИФРОВІЗАЦІЇ: ПРАВОВИЙ АСПЕКТ - Нагайчук, Неля; Басанська, Наталія; Брайченко, Сергій; Чернявський, Анатолій; Фоменко, Валентина (Socio-economic relations in the digital society, 2019)
Розглянуто роль банків у системі фінансового підприємництва з тих позицій, що вони є провідними фінансовими посередниками. Виділено сегменти фінансових послуг. Надано правову характеристику фінансового підприємництва. Такий стан речей зумовлений переважанням їхнього фінансового потенціалу над потенціалами інших суб’єктів системи фінансового посередництва. У ході поступального розвитку економічних систем роль і місце банків у системі фінансового посередництва змінюється, що потребує додаткового дослідження. Наголошено, що розвиток банківського посередництва повинен відповідати стану економіки і ринку позичкового капіталу. Розкрито еволюцію організаційних форм і форм власності банківського підприємництва. Систематизовано науково-методичні підходи до з’ясування суті банку. З’ясовано, що, здебільшого, в основу поняття «банк» покладено перелік фундаментальних банківських операцій, відмінність полягає тільки в їхній кількості — від двох до п’яти. Подібний підхід узяло за основу й українське банківське законодавство. На основі аналізу чинного законодавства зазначено, що в українському законодавстві немає розмежування банків відповідно до їхньої спеціалізації, тобто всі банки вважаються універсальними, хоча назви деяких з них містять слова, що вказують на їхню спеціалізацію.