УПРАВЛІННЯ РИЗИКАМИ КРЕДИТНОГО ПОРТФЕЛЯ БАНКУ: ТЕОРІЯ І ПРАКТИКА - Затворницький, Костянтин (Socio-economic relations in the digital society, 2019)
Піднято та всебічно проаналізовано проблему ефективного управління ризиками кредитних портфелів банків України. Обґрунтовано, що недосконала стратегія і тактика організації ризик-менеджменту в банках призвела до виникнення фінансових і репутаційних втрат банків. Доведено, що наявність високого рівня непрацюючих кредитів у банках усіх форм власності створює перешкоди для розвитку банківської системи і заважає її прогресивному реформуванню. Недостатнє охоплення і глибина наявних у банках систем управління ризиками змушує витрачати додаткові ресурси на їхню підтримку, відволікаючи їх від інших цілей. Акцентовано важливість ефективної взаємодії між керівництвом і персоналом банку як невід’ємного елементу зворотного зв’язку, необхідного для якісного функціонування систем ризик-менеджменту. Розкрито роль мотивації працівників банку на всіх рівнях підпорядкування в забезпеченні удосконалення діючих систем управління банківськими ризиками. Розглянуто теоретичні та практичні питання управління ризиками кредитних портфелів комерційних банків з урахуванням факторів їх утворення. Розкрито сутність взаємозв’язку між поняттями «структура», «якість» і «ризик», виділено низку ризиків, що впливають на формування банківського кредитного портфеля. Досліджено законодавчі аспектирегулювання кредитної діяльності банків України. Дано оцінку доцільності застосування нових вимог організації управління ризиками в банках України. Проаналізовано рівень кредитного ризику банківської системи країни та запропоновано підходи до мінімізації та ліквідації ризиків кредитної діяльності банків. Класифіковано учасників утворення репутаційного ризику банків. Окреслено структурні елементи ефективної системи управління банківськими ризиками. Обґрунтовано необхідність побудови комплексної системи фінансової безпеки банку для боротьби з шахрайством. Розвиток інформаційних технологій дозволяє не тільки підвищити якість банківських послуг, а й з кожним роком розширює коло інструментів, що несуть потенційну небезпеку інтересам установи. Висвітлено актуальність упровадження інноваційних банківських продуктів та послуг як важливої складової розвитку банківської системи.