ДОСВІД ПРАЦІВНИКІВ НА ОСНОВІ ШТУЧНОГО ІНТЕЛЕКТУ ЯК СТРАТЕГІЧНИЙ ФАКТОР СТАЛОГО УПРАВЛІННЯ ЛЮДСЬКИМ КАПІТАЛОМ - Лазаренко, Юлія (Socio-economic relations in the digital society, 2026)
Стрімка інтеграція технологій штучного інтелекту в управління бізнес-процесами докорінно трансформує підходи організацій до формування досвіду працівників і розвитку людського капіталу. Водночас посилення уваги до концепції сталого управління людським капіталом актуалізує потребу в таких HR-практиках, які одночасно підтримують професійний розвиток співробітників, їхній добробут і довгострокову результативність організацій. У цьому контексті метою дослідження є концептуалізація досвіду працівника на основі штучного інтелекту як стратегічної організаційної спроможності, що підтримує впровадження принципів сталого управління людським капіталом у діяльності сучасних компаній. Методологічною основою дослідження є концептуально-аналітичний підхід, що поєднує методи теоретичного узагальнення, порівняльного аналізу та систематизації сучасних наукових досліджень у царині застосування штучного інтелекту в управлінні людськими ресурсами та досвідом працівників. На основі проведеного аналізу розроблено розширену аналітичну модель, яка пояснює механізми взаємодії технологій штучного інтелекту, даних про співробітників та HR-практик у процесі формування персоналізованого, орієнтованого на дані досвіду впродовж усього життєвого циклу працівника в організації. Результати дослідження свідчать, що досвід працівників, сформований із застосуванням технологій штучного інтелекту, може виступати стратегічним фактором забезпечення сталого управління людським капіталом, сприяючи узгодженню індивідуального професійного розвитку працівників, їх залученості та досягненням довгострокових цілей організації. Розроблена аналітична модель демонструє, що використання інструментів штучного інтелекту дозволяє підвищити адаптивність HR-процесів, забезпечити більш точну ідентифікацію потреб і запитів працівників і створити умови для персоналізованих управлінських рішень. Водночас дослідження підкреслює важливість комплементарності людського фактора та технологій штучного інтелекту на всіх стадіях життєвого циклу працівника: AI посилює аналітичні та операційні складові HR-процесів, а управлінці зберігають ключову роль у реалізації соціальних і ціннісних аспектів взаємодії з окремими співробітниками та командами. Запропонований концептуальний підхід розширює наукове розуміння ролі AI-орієнтованого досвіду працівників у забезпеченні сталого розвитку людського капіталу та формує теоретичне підґрунтя для інтеграції рішень на основі штучного інтелекту в людиноцентричні HR-стратегії сучасних бізнес-організацій.