ДИСТАНЦІЙНА ОСВІТА У ВИЩІЙ ШКОЛІ: УПРАВЛІНСЬКІ АСПЕКТИ, ІСТОРИЧНИЙ КОНТЕКСТ І БІБЛІОМЕТРІЯ - Матвєєва, Юлія; Деміхов, Олексій; Решетняк, Ярослав (Socio-economic relations in the digital society, 2026)
Стаття присвячена розкриттю та становленню дистанційної форми освіти від її зародження до сучасного етапу розвитку. Міграційні процеси та зростання глобальних соціально-політичних викликів сьогодення вимагають переосмислення підходів до здобуття вищої освіти. З початком пандемії COVID-19 і повномасштабної воєнної агресії російської федерації проти України гостро постало питання забезпечення безперервного освітнього процесу в безпечних умовах. Це, своєю чергою, дало поштовх і розвиткові онлайн-технологій в освіті, і зростанню популярності дистанційної освіти. Отож, ключовою метою роботи було надання бібліометричного аналізу для визначення стану наукової оцінки в галузі онлайн і дистанційної освіти. Дослідження базувалося на пошуку наукових публікацій за назвою, анотацією та ключовими словами. Періодом дослідження бібліографічних даних став період із 1995 по 2025 рік. Для отримання повного аналізу в дослідженні використано програмне забезпечення VOSviewer 1.6.16 для ефективного картування та побудови мереж співпраці. Географічний аналіз на основі бібліометричних даних показує, що найбільшу кількість досліджень опублікували науковці зі США, Великої Британії, Австралії, Туреччини, Китаю, Південної Африки, Іспанії, Канади, Малайзії та Індонезії. Бібліометричний аналіз охопив 1 932 публікації, проіндексовані науково-метричною базою даних Scopus із 1995 по 2025 рік, що охоплюють питання онлайн і дистанційного навчання. Під час кластерного аналізу ключових слів було виявлено 6 кластерів: електронне навчання, дистанційна освіта, освіта, інтернет, COVID-19 і цифрове навчання. Однак царина впровадження контролю якості в дистанційній освіті в контексті впровадження нормативно-правового регулювання в Україні, а також побудова внутрішніх університетських моделей систем електронного навчання та прикладів найкращої практики залишаються недостатньо дослідженими.