РОЛЬ ПУБЛІЧНОГО УПРАВЛІННЯ У ФОРМУВАННІ ПОДАТКОВОЇ КУЛЬТУРИ ГРОМАДЯН У ЦИФРОВОМУ СЕРЕДОВИЩІ - Криштанович, Мирослав (Socio-economic relations in the digital society, 2025)
У роботі досліджено роль публічного управління у формуванні податкової культури громадян у цифровому середовищі, де податкові правила, електронні сервіси та публічні комунікації стають частиною щоденної взаємодії з державою. Податкову культуру визначено як інтегровану сукупність знань, ціннісних установок і поведінкових практик, що забезпечують добровільне та своєчасне виконання податкових зобов’язань, а також готовність діяти доброчесно навіть за відсутності прямого контролю. Уточнено, що в умовах цифровізації така культура формується не лише через нормативні вимоги, а й через повторюваний досвід користування цифровими каналами, у межах якого громадянин оцінює зрозумілість процедур, справедливість рішень і надійність захисту даних. Представлено концептуальну логіку податкової культури в цифровому середовищі та окреслено роль публічного управління як суб’єкта, який здатен послідовно перетворювати цифрові процедури на інструмент зміцнення довіри й комплаєнс-поведінки, а не лише на технічний механізм адміністрування. Охарактеризовано чинники цифрового середовища, які прискорюють або гальмують становлення податкової культури, зокрема простоту електронних процедур, зрозумілість повідомлень, доступність консультацій, прозорість розрахунків, якість зворотного зв’язку, наявність верифікованих каналів комунікації, рівень кібербезпеки та реальний захист персональних даних. Обґрунтовано доцільність поєднання профілактичних інструментів, які підтримують добровільну дисципліну, із контрольними заходами, що зосереджуються на зловживаннях на основі аналітики ризиків, за умови дотримання принципів пропорційності та недискримінаційного підходу. Установлено, що застосування технологій на базі штучного інтелекту для аналітики ризиків і комунікацій підвищує керованість процесів, але водночас потребує етичних гарантій, прозорих правил, пояснюваності рішень, підзвітності та обов’язкового людського контролю в спірних випадках. Узагальнено цифровізовані методи формування податкової культури, включаючи інтегровані електронні послуги, зручні наскрізні сценарії взаємодії платника з адміністрацією, попередньо заповнені декларації та автоматичну перевірку типових помилок, персоналізовані нагадування, безпечну цифрову ідентифікацію, захищені канали офіційних повідомлень і використання аналітики для покращення сервісу й цільового реагування на ризики.