ЕЛЕКТРОННА ДЕМОКРАТІЯ ТА ПОЛІТКОРЕКТНІСТЬ: ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЕТИЧНОСТІ ЦИФРОВОЇ ВЗАЄМОДІЇ «ВЛАДА – ГРОМАДЯНИН» - Криштанович, Світлана (Socio-economic relations in the digital society, 2025)
Стаття присвячена дослідженню поєднання електронної демократії та політкоректності як практичної основи етичної цифрової взаємодії публічної влади й громадянина. Актуалізовано зростання ролі цифрових каналів у наданні послуг, опрацюванні звернень, проведенні електронних консультацій, підтримці електронних петицій, а також у залученні громадян до обговорення управлінських рішень, де якість правил і комунікації безпосередньо впливає на довіру, легітимність і готовність до участі. Наголошено, що інструменти електронної участі посилюють прозорість і залучення лише за умови зрозумілих процедур, передбачуваних строків реагування та наявності повного циклу відповіді, коли громадянин отримує обґрунтоване пояснення результату. Охарактеризовано політкоректність як недискримінаційну комунікаційну практику, яка включає коректну мову, повагу до різноманітності, інклюзивність, доступність інтерфейсів і рівний стиль реагування незалежно від соціального статусу, віку або цифрових навичок. Виокремлено ключові ризики цифрової взаємодії, серед яких мова ворожнечі, цькування, вибіркова або упереджена модерація, маніпулятивний дизайн, цифрова нерівність, а також недостатня прозорість управлінських рішень і критеріїв їх ухвалення. Обґрунтовано, що етичність забезпечується комплексом принципів, зокрема підзвітністю, можливістю оскарження, захистом персональних даних, пропорційністю обмежень контенту та обов’язком державних інституцій пояснювати рішення простою мовою. Акцентовано увагу на потребі нормативної та організаційної підтримки етичної цифрової взаємодії, яка охоплює стандарти публічної комунікації, правила модерування з чіткими підставами рішень, прозорі процедури апеляції, а також навчання працівників і модераторів. Уточнено, що використання технологій на базі штучного інтелекту для сортування звернень або підтримки модерування потребує контролю упередженості, людського перегляду, зрозумілих критеріїв і документування рішень, щоб запобігати дискримінаційним наслідкам і забезпечувати справедливість цифрових процедур.