РОЗВИТОК ДЕРЖАВНОГО КЛІМАТИЧНОГО ФІНАНСУВАННЯ В УКРАЇНІ - Щербакова, Олена (Socio-economic relations in the digital society, 2025)
У дослідженні розглянуто підходи до формування ефективної системи кліматичного фінансування в Україні в контексті міжнародних зобов’язань і потреб післявоєнного відновлення. Метою роботи є обґрунтування стратегічних напрямів розвитку державного кліматичного фінансування з урахуванням національних особливостей, викликів зміни клімату та потреб декарбонізації економіки.У межах дослідження проаналізовано сучасний стан кліматичного фінансування в Україні, окреслено основні джерела та інструменти його залучення, зокрема кліматичні фонди, «зелені» облігації, державне та міжнародне партнерство. Виявлено, що українська система кліматичного фінансування потребує комплексного реформування, зокрема в напрямі посилення інституційної спроможності, запровадження прозорого моніторингу, оцінки ефективності та адаптації найкращих міжнародних практик. Дослідження також висвітлює важливість інтеграції кліматичних ризиків у фінансове регулювання та необхідність підтримки зеленої трансформації через державну політику.Основними висновками є потреба розробки Концепції кліматичного фінансування за участі держави, удосконалення кліматичного фінансування в частині оподаткування, запровадження практики корпоративного управління екологічними та кліматичними ризиками за допомогою врахування середньо- й довгострокових кліматичних цілей господарюючих суб’єктів у корпоративному управлінні, ризик-менеджменту, визначення ризик-апетитів, поліпшення врахування кліматичних ризиків у макропруденційному регулюванні та посилення співпраці з міжнародними кліматичними фондами.