ПОНЯТТЯ ТА ВИДИ ОПОСЕРЕДКОВАНОГО ВИКОНАННЯ КРИМІНАЛЬНОГО ПРАВОПОРУШЕННЯ - Захарчук, Віктор (Socio-economic relations in the digital society, 2025)
Метою дослідження є комплексний аналіз поняття та видів опосередкованого виконання кримінального правопорушення, визначення його типових ознак. Проаналізовано судову практику щодо кваліфікації опосередкованого вчинення кримінального правопорушення через залучення осіб, які не мають статусу суб’єктів злочину. Охарактеризовано типові способи опосередкованого вчинення кримінального правопорушення з використанням можливостей юридичної особи. Досліджено механізм учинення кримінального правопорушення через залучення осіб, які мають ознаки загального суб’єкта злочину, але при цьому діють без вини або під впливом непереборного фізичного чи психічного примусу. Також охарактеризовано кваліфікацію опосередкованого виконання кримінального правопорушення шляхом використання тварин, властивостей рослин, фізичних явищ, виробничих процесів діяльності механізмів, природних явищ. Виділено типові об’єктивні та суб’єктивні ознаки опосередкованого виконання кримінального правопорушення. Установлено, що опосередковане виконання кримінального правопорушення – це випадки використання злочинцем для виконання об’єктивної сторони діяння зусиль інших осіб, які в силу різних причин не підлягають відповідальності за скоєне. Такі випадки ускладнюють процес розслідування кримінального правопорушення й потребують установлення причиново-наслідкового зв’язку між діями опосередкованого виконавця й наслідками, що настали. Відповідно потрібно встановити належні правові підстави притягнення саме винної особи до кримінальної відповідальності, а не тих осіб, які реально виконали діяння. Адже саме з волі злочинця вчиняється діяння й настають ті наслідки, які є бажаними саме для нього. Опосередковане вчинення кримінального правопорушення має місце тоді, коли об’єктивна сторона злочину не здійснюється винною особою ні повністю, ні частково. Якщо ж особа виконує хоч якусь частину об’єктивної сторони, її слід уважати виконавцем або співвиконавцем діяння, а не опосередкованим виконавцем.