ВПЛИВ ГРОМАДЯНСЬКОГО СУСПІЛЬСТВА НА АКТУАЛІЗАЦІЮ МОТИВАЦІЇ ПРАВОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ - Бліхар, Марія (Socio-economic relations in the digital society, 2025)
Статтю присвячено адміністративно-правовому аналізові позитивних результатів впливу громадянського суспільства на утвердження правової реальності в сучасних умовах. Сучасне громадянське суспільство – це складна система, в основі якої лежить соціальна нерівність і соціальна диференціація. Соціальна диференціація супроводжується відокремленням і ізоляцією різних соціальних груп, які по-своєму конструюють соціальну реальність і істотно впливають на свідомість і поведінку громадян. Обґрунтовано, що в сучасній Україні відбувається відчуження особистості від суспільства та суспільства від влади, що виражається в так званому феномені «негативної моралі». Право не є єдиним регулятором суспільних відносин. У будь-якій соціальній системі вона функціонує поряд із мораллю, культурою, духовністю й релігією. А враховуючи, що правові цінності є найважливішим елементом правової діяльності, то на рівні функціонування конкретної соціальної системи цінності повинні проєктувати конкретну форму юридичного обов'язку.Тому автор акцентує увагу на тому, що професійна культура та особистісні риси адвокатів, ефективність правових інститутів в умовах ризикового суспільства ставлять питання формування та відтворення моделі професійної спільноти, яка забезпечувала би правопорядок і «здоров'я» всієї соціальної системи в цілому. У межах цього дослідження доведено, що мотиваційними ресурсами держави, яка реалізує право, є діалектичний синтез домінуючих мотивів на особистісному та груповому рівнях, мотивів, які домінують в інститутах громадянського суспільства, а також мотивів саморозвитку та самоактуалізації самої держави, які відрізняються від мотивів інших суб'єктів реалізації права. Межі цих відмінностей відображають у певному розумінні правовий зміст держави, рівень представництва особистих, громадсько-групових, соціальних принципів у його функціонально-правовій діяльності.