КОМПЛЕКСНА ОЦІНКА КРЕДИТНОГО РИЗИКУ УКРАЇНСЬКИХ БАНКІВ - Гриценко, Лариса; Павленко, Людмила; Кожушко, Ірина; Ерісен, Онур (Socio-economic relations in the digital society, 2025)
Кредитний ризик є невід’ємним елементом банківської діяльності, визначення та ефективне управління яким у сучасних умовах є вкрай необхідним. Від доцільності та результативності ризик-менеджменту значною мірою залежить фінансова стабільність окремих банків і банківського сектору загалом. Метою цього дослідження є систематизація затверджених на державному рівні підходів до оцінки розміру кредитного ризику банків, аналіз сучасного стану кредитного портфеля банківського сектору України, а також визначення найбільш перспективних методів оптимізації потенційних загроз його якості.У роботі розглянуто сутнісні ознаки та особливості категорії «кредитний ризик банку», а також найбільш поширені методи його оцінки. На основі ґрунтовного аналізу Постанови Національного банку України № 351 запропоновано детальний алгоритм розрахунку розміру кредитного ризику банку, а також охарактеризовано основні його засади, що мають важливе значення для діяльності вітчизняних банків. Проведено статистичне дослідження якості кредитного портфеля банківського сектору України на часовому горизонті 2018–2024 рр. і виявлено поступову адаптацію суб’єктів сектора до нестабільних умов середовища функціонування. Результати аналізу водночас указали на погіршення рівня покриття кредитним ризиком непрацюючої заборгованості клієнтів у період 2022–2024 рр., що може мати негативні наслідки для стійкості банківського сектору до дії екзогенних факторів. За результатами проведеного дослідження запропоновано ряд можливих методів оптимізації кредитного ризику, застосування яких матиме значний позитивний вплив на фінансову стабільність сектора і, як наслідок, розвиток національної економіки.Перспективним напрямом подальших досліджень уважаємо вивчення можливостей упровадження цифрових інструментів моніторингу, контролю та попередження зростання кредитного ризику банків.