СТРАТЕГІЯ РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМСТВ-ВИРОБНИКІВ СОНЯШНИКОВОЇ ОЛІЇ В УКРАЇНІ - Вірковська, Анастасія; Лотиш, Оксана; Ляхович, Лариса; Костецька, Наталія (Socio-economic relations in the digital society, 2025)
Актуальність теми дослідження обумовлена необхідністю формування ефективної стратегії для забезпечення розвитку підприємств-виробників соняшникової олії в Україні в довгостроковій перспективі. У статті проаналізовано стан олійної галузі та встановлено, що, незважаючи на воєнні виклики, Україна залишається одним зі світових лідерів із виробництва та експорту соняшникової олії. Аналіз і оцінку макро-, мезо- та внутрішнього середовища підприємств олійної галузі здійснено з використанням експертних методів. Для визначення стану макросередовища вітчизняних підприємств ідентифіковано, проаналізовано та оцінено вплив його складових, які опосередковано, але помітно впливають на результати діяльності суб’єктів господарювання. Установлено, що найбільший вплив на діяльність підприємств олійної галузі мають політична, економічна й технологічна складові, а узагальнювальна оцінка макросередовища відображає його задовільний стан. У процесі дослідження мезосередовища визначено елементи, безпосередній вплив яких доцільно враховувати при формуванні стратегії розвитку. Установлено, що найбільший вплив мають конкуренти й споживачі, а узагальнювальна інтегральна оцінка мезосередовища вказує на задовільні умови для розвитку підприємств-виробників соняшникової олії. Дослідження внутрішнього середовища підприємств-виробників соняшникової олії здійснено на прикладі ПП «Оліяр», яке є одним із найбільших виробників соняшникової олії в Україні. Для визначення внутрішніх переваг, зовнішніх можливостей і загроз використано метод SWOT-аналізу. За результатами проведеного дослідження побудовано матрицю для вибору стратегії розвитку підприємств-виробників соняшникової олії, яка містить такі три її види: стратегія зростання, стратегія збереження позицій і стратегія скорочення. Установлено, що ПП «Оліяр» протягом поточного періоду використовує стратегію збереження позицій на ринку задля утримання частки ринку, збільшення обсягів продажу та прибутку. У зв’язку з можливими майбутніми подіями та новими тенденціями в зовнішньому середовищі існує ймовірність зміни вектора стратегічного розвитку підприємства. Наголошено, що підприємства-виробники соняшникової олії повинні постійно відстежувати стан зовнішнього середовища, систематично аналізувати бізнес-процеси, оцінювати показники своєї діяльності та за потреби розробляти нову стратегію.