РОЛЬ ФІНАНСОВИХ ІНФОРМАЦІЙНИХ СИСТЕМ У ФІНАНСОВІЙ ДІЯЛЬНОСТІ - Джасім, Лейла; Гатеа, Аліхалаф (Socio-economic relations in the digital society, 2025)
Це дослідження має на меті продемонструвати, як фінансові інформаційні системи покращують фінансові показники банків і фінансових установ в Іраку, аналізуючи збільшення доходів, скорочення витрат і фінансову прозорість. Фінансові інформаційні системи відіграють ключову роль у покращенні фінансових показників установ, надаючи точні та надійні дані, які підтримують процес ухвалення рішень. У дослідженні зроблено спробу з'ясувати, як установи інвестують у фінансові інформаційні системи для досягнення своїх фінансових цілей і підвищення конкурентоспроможності. Воно також має на меті визначити, як ці методи застосовують і наскільки вони покращують фінансові показники. Основна гіпотеза дослідження полягає в тому, що сучасні фінансові інформаційні системи покращують фінансові показники установ, підвищують операційну ефективність, зменшують фінансові помилки та швидко надають точні дані. Дослідження також указує на те, що установи, які інвестують у сучасні фінансові інформаційні системи, матимуть більше можливостей для фінансового розвитку та адаптації до швидких економічних змін, ніж ті, які використовують традиційні або неефективні системи. Результати статистичного аналізу показали статистично значущу кореляцію та вплив фінансових інформаційних систем на фінансові показники досліджуваних банків. Серед найважливіших висновків дослідження є те, що швидкість, своєчасність, важливість, оригінальність, складність та операційна ефективність фінансової інформаційної системи мали статистично значущий вплив на фінансові показники банків.