ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ ЕЛЕКТРОННОЇ ІДЕНТИФІКАЦІЇ ТА ЕЛЕКТРОННИХ ДОВІРЧИХ ПОСЛУГ В УКРАЇНІ: ПЕРСПЕКТИВИ ВДОСКОНАЛЕННЯ Й РОЗВИТКУ В УМОВАХ ГАРМОНІЗАЦІЇ З ПРАВОМ ЄВРОПЕЙСЬКОГО СОЮЗУ - Вовк, Марія; Заяць, Ольга; Юркевич, Юрій (Socio-economic relations in the digital society, 2024)
Електронні документи, обмін такими документами, засвідченими електронним підписом і печаткою, все частіше застосують у всіх царинах життя суспільства. У сфері приватно-правових відносин він прискорює процедуру укладання договорів. Підвищення ефективності їх підписання, своєю чергою, дозволяє прискорити виконання договірних відносин і тим самим підвищити якість обслуговування клієнтів, партнерів і постачальників. Стаття присвячена аналізові правового регулювання електронної ідентифікації та електронних довірчих послуг. Автори акцентують увагу на важливості гармонізації українського законодавства з правом Європейського Союзу у відповідній царині. Проаналізовано спроби втілити досвід міжнародних стандартів щодо електронної ідентифікації та електронних довірчих послуг у національне законодавство. Стаття присвячена вивченню змісту термінів «електронний підпис» та «електронна печатка» у межах дослідження видів указаних понять, зокрема: удосконалений електронний підпис та печатка, кваліфікований електронний підпис та печатка. Також акцентовано увагу на тих вимогах, під які суворо підпадає кваліфікація електронного підпису й печатки. У межах дослідження чинного законодавства загалом і судових практик зокрема з’ясовані правові наслідки відсутності на електронних документах електронного підпису або печатки. Для прикладу, у випадках відсутності на електронних документах електронного підпису або печатки внеможливлюється ідентифікація відправника того чи іншого повідомлення. Крім того, у такому випадку доцільно відзначити й незахищеність такого типу документа від можливості корекції тексту чи правки. Відтак констатовано, що у випадку відсутності в електронному документі електронного підпису чи печатки, такий документ не розглядають у судовому процесі як доказ. Підтримано позицію про те, що на національному рівні договір між сторонами, підписаний не з використанням кваліфікованого електронного підпису, не означатиме недійсність такого договору, тому використання звичайного та вдосконаленого електронних підписів є цілком законним і створюватиме права та обов'язки для сторін, котрі підписали такий договір.