ЦИВІЛІЗАЦІЙНИЙ РОЗВИТОК ЯК ПЕРЕДУМОВА ПРОГРЕСУ В ДОСЯГНЕННІ ЦІЛЕЙ СТАЛОГО РОЗВИТКУ - Рудевська, Вікторія; Швець, Наталія; Танасе, Вікторія (Socio-economic relations in the digital society, 2024)
У статті досліджено подібне й відмінне між поняттями цивілізаційного розвитку та сталого розвитку. Розглянуто різні наукові та практичні підходи до розуміння концепції сталого розвитку. Критичний аналіз теоретичних підходів до визначення понять «сталий розвиток» показав, що домінуючі погляди на суть сталого розвитку фокусуються на екологічній складовій і збалансуванні потреб майбутніх поколінь. Проведений аналіз дозволив авторам сформулювати своє бачення, підкресливши тривекторну структуру сталого розвитку та його залежність від рівня цивілізаційного розвитку в суспільстві.На прикладі ступеня реалізації принципів сталого розвитку в окремих державах продемонстровано, що країни та суспільства, засновані на принципах цивілізаційного порядку, також демонструють вищий ступінь реалізації цілей сталого розвитку. У статті аргументовано, що досягнення соціально-гуманітарних цілей є невід'ємною складовою й для цивілізованих суспільств, і в процесі переходу до концепції сталого розвитку. Збереження орієнтації виключно на екологічну або економічну складові не може забезпечити гармонійного розвитку суспільства на рівні окремих держав і в планетарному масштабі. Таким чином, розгляд цивілізаційного розвитку в контексті сталого розвитку відкриває можливості для більш глибокого й комплексного підходу до розв’зання сучасних проблем людства.