ВОЛОНТЕРСЬКА ДІЯЛЬНІСТЬ ЯК ЗАСІБ САМОВИЗНАЧЕННЯ Й САМОРЕАЛІЗАЦІЇ МОЛОДІ - Марчук, Алла; Лобода, Вікторія; Іваниса, Василина (Socio-economic relations in the digital society, 2023)
У статті висвітлено та проаналізовано місце й роль волонтерської діяльності в самовизначенні та самореалізації сучасної молоді, здійснено аналіз феномену волонтерства в наукових дослідженнях зарубіжних і вітчизняних учених. Розкрито основні характеристики й потенційні можливості волонтерства, схарактеризовано важливі аспекти самовизначення та самореалізації молоді у волонтерській діяльності. Обґрунтовано роль волонтерської діяльності в розвитку особистості молодої людини, формуванні в неї важливих особистісних рис і потреб, які впливають на її здатність до самореалізації та самовизначення. Доведено, що волонтерська діяльність має значні можливості для розвитку незалежності, самостійності, гнучкості, сенситивності та інших важливих рис, які сприяють самореалізації та самовизначенню молодих людей. Відзначено, що молоді люди, які є активними учасниками волонтерського руху, поважають себе та інших, приймають себе такими, якими вони є, достатньо добре розуміють інших людей, позитивно сприймають світ і себе в ньому. Представлене дослідження зумовлене складною ситуацією та надзвичайними умовами в Україні, які суттєво вплинули на процеси самореалізації та самовизначення сучасної молоді, а подекуди й ускладнили їх. У статті розкривається потенціал волонтерської діяльності щодо самореалізації та самовизначення молодих людей.