ВПЛИВ ТІНЬОВОЇ ЗАЙНЯТОСТІ НА ЕКОНОМІКУ УКРАЇНИ: АНАЛІЗ ТА ПРИЧИНИ - Демкович, Тетяна (Socio-economic relations in the digital society, 2023)
У цій статті аналізуємо вплив тіньової зайнятості на економічний сектор в Україні та досліджуємо причини її виникнення з використанням статистичних, системних та функціональних методів наукового дослідження. Метою дослідження є узагальнення теоретичних аспектів тіньової зайнятості, аналіз сучасного стану тіньової зайнятості в Україні та його впливу на економіку, а також систематизація можливих шляхів його скорочення.Узаконення трудових відносин є досить актуальним та відкритим питанням сьогодення, адже виразною є поведінка залучення до тіньової зайнятості, а саме – ухилення від сплати податків населення, нелегальне працевлаштування, зменшення обсягу надходження фінансів у державний бюджет тощо. Тому в статті розглянуто динаміку змін рівня тіньової зайнятості в Україні за видами економічної діяльності та до загальної кількості зайнятого населення згідно з даними Державної служби зайнятості. Також проаналізовано звіт про результати дослідження «Вплив пандемії COVID-19 на правові потреби неформально зайнятих осіб в Україні» від громадської спілки «Мережа правового розвитку», а саме дані, які стосуються галузей економіки, де працюють формально та неформально зайняті; причини неофіційного працевлаштування серед неформально зайнятих, стимули до неофіційного працевлаштування серед офіційно працевлаштованих; фактори, які сприятимуть офіційному працевлаштуванню з погляду формально та неформально зайнятих тощо. Розроблено схему шляхів скорочення частки впливу тіньової зайнятості на економіку України, яка показує: щоб мінімізувати тіньову зайнятість, необхідні дієві зміни не тільки якості державних послуг та вдосконалення системи управління, але й покращення умов праці та надання соціальних благ для високої продуктивності й ефективності трудових показників.