СІМЕЙНИЙ БІЗНЕС В УКРАЇНІ ТА ЗА КОРДОНОМ: ПОРІВНЯННЯ НАПРЯМІВ ДОСЛІДЖЕНЬ - Алєксєєв, Ігор; Венцлавскі, Єжи; Курило, Оксана; Чаус, Ольга (Socio-economic relations in the digital society, 2023)
Метою роботи є порівняння напрямів досліджень сімейного бізнесу в Україні та за кордоном. Досліджено вітчизняний і зарубіжний досвід вивчення сімейного бізнесу з позицій інноваційного розвитку економіки. Розглянуто актуальні публікації останніх років, у яких відображено результати досліджень і досягнення науки та практики провідних країн світу, складено типологію досліджень сімейного бізнесу. Запропоновано авторські особливості типології досліджень сімейних підприємств: ресурсоорієнтовані дослідження, інноваційно-управлінські та проєктні дослідження, апробаційно-методичні дослідження, просторові та кредитно орієнтовані дослідження, інноваційно орієнтовані інтегруючі дослідження. Як засіб реалізації програм, проєктів, заходів щодо розвитку сімейних підприємств запропоновано планувально-організаційні заходи інноваційно орієнтованого формування, функціонування та розвитку сімейних підприємств і визначення оптимальних шляхів їх розвитку.Розглянуто проблеми створення, функціонування й розвитку сімейних підприємств в Україні та розвитку сімейного підприємництва на основі сучасних інновацій і досвіду зарубіжних сімейних фірм різних видів економічної діяльності. Це дозволить у нинішніх умовах, як і в післявоєнний період, максимально ефективно використовувати потенціал сімейних бізнесів усіх видів економічної діяльності.У статті запропоновано використання методів аналізу, аналогії, порівняння, індукції, статистичних, що дозволило ґрунтовно дослідити певний комплекс питань та зробити відповідні висновки.