КОНЦЕПТУАЛЬНІ ПІДХОДИ ДО ВИЗНАЧЕННЯ СУТНОСТІ МОТИВАЦІЇ БАНКІВСЬКОГО КРЕДИТУВАННЯ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ТОВАРОВИРОБНИКІВ ТА ОБҐРУНТУВАННЯ ЗМІСТУ ЇЇ МЕХАНІЗМУ - Боярко, Ірина; Сидорова, Олена (Socio-economic relations in the digital society, 2023)
У статті завдяки використанню широкого спектра наукових методів висвітлені концептуальні підходи до розуміння сутності мотивації банківського кредитування сільськогосподарських товаровиробників через призму уточнення поняття «мотивація». Узагальнено наукові підходи вітчизняних і зарубіжних дослідників до розуміння змісту мотивації, що дало змогу виокремити наукові течії за однорідними групами ознак. Уточнення змісту поняття «механізм мотивації банківського кредитування сільськогосподарських товаровиробників» сприяло формуванню організаційно-функціональної сукупності його елементів і розкриттю взаємозв’язків між ними.У роботі визначено, що механізм мотивації банківського кредитування сільськогосподарських товаровиробників є складною сукупністю елементів, а саме: а) чинників економічної діяльності банків; б) упорядкованої множини різновидів мотиваторів, до якої входять зовнішні (макроекономічні) чинники (державні, ринкові, суспільні), внутрішні мотиватори банку (мікроекономічні чинники) та самомотивація (наноекономічні чинники), а також ієрархічні взаємозв’язки між ними.У статті розглянуто еволюцію використання різних форм мотиваційних інструментів для підтримки сільськогосподарських товаровиробників, виявлено специфіку їх кредитування та механізм забезпечення кредитів сільськогосподарських товаровиробників.На основі проведеного узагальнення наукових напрацювань уточнено перелік функцій і принципів мотивації банківського кредитування сільськогосподарських товаровиробників, а також виокремлено відповідні функції та принципи механізму такої мотивації.Узагальнення наукових підходів до тлумачення механізму мотивації банківського кредитування сільськогосподарських товаровиробників дозволило виокремити умови його побудови, а також конкретизувати екзогенні та ендогенні фактори, які впливають на зміну мотиваторів банку.Розгляд світового досвіду мотивації банківського кредитування сільськогосподарських товаровиробників дозволив виокремити основні інструменти, що сприяють її активізації.