ПАТЕРНИ ФІНАНСОВИХ ЗЛОЧИНІВ ІЗ ВИКОРИСТАННЯМ КРИПТОВАЛЮТ - Бойко, А.; Доценко T.; Доля, Ю. (Socio-economic relations in the digital society, 2022)
Ринок криптовалюти швидко набирає обертів та постає альтернативною до традиційного фінансового торгового ринку фінансовою платформою. Нині криптовалюта викликає особливу зацікавленість у представників злочинної сфери, які мають на меті отримання незаконного прибутку, а саме: відмивання нелегальних доходів, фінансування тероризму, фінансування розповсюдження зброї масового знищення, корупція. Основною метою проведеного дослідження є ідентифікація інформаційних ознак, що засвідчують здійснення незаконних фінансових операцій із використанням криптовалют. Для проведення дослідження використано емпіричні (спостереження, опис) та теоретичні (групування, синтез, абстрагування) методи дослідження. За результатами проведеного дослідження встановлено, що ознаками незаконних операцій із криптовалютою є: непрозорі криптовалютні контракти; зашифровані криптовалютні угоди; неперсоніфіковані транзакції; роздроблені систематичні операції на граничні, лімітовані суми для уникнення ідентифікації; операції, що не відповідають затвердженим протоколам транзакцій; операції обміну валюти неідентифікованими трейдерами; проведення заплутаного обміну криптовалюти на інші форми електронних коштів із метою виведення таких кошів у готівку. Авторами статті визначено основних агентів у криптовалютній економіці (централізовані та децентралізовані біржі криптовалют, емітенти токенів, сервіси роздачі, ігрові сервіси, криптовалютні гаманці). У роботі охарактеризовано програмні продукти для ідентифікації незаконних операцій із криптовалютою. Результати дослідження мають практичну цінність для національних регуляторів для посилення фінансової стабільності та протидії незаконним фінансовим операціям; для менеджменту фінансових установ для вдосконалення системи протидії нелегальним фінансовим операціям із використанням платіжних карток, а саме: створення окремих органів аналізу та регулювання шахрайства в банківському секторі, посилення відповідальності за скоєння шахрайства на законодавчому рівні, установлення єдиного стандарту системи аутентифікації для клієнтів, розвиток системи відкритого банкінгу.