РИЗИК, АНАЛІЗ, ПЕРСПЕКТИВИ ІМПАКТ-ІНВЕСТУВАННЯ В ПОСТКОНФЛІКТНЕ ВІДНОВЛЕННЯ ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ - Артеменко, Аліна; Пластун, Олексій; Михайлов, Денис (Socio-economic relations in the digital society, 2022)
У статті досліджено концептуальні основи здійснення імпакт-інвестування в постконфліктний (післявоєнний) період із метою економічного відновлення в Україні. Головну увагу приділено аналізу підходів до оцінки інвестиційної привабливості регіонів, що постраждали внаслідок воєнних дій, оскільки вони є політично нестабільними, зі слабкою цивільною інфраструктурою, нефункціональною правовою системою та поляризованим суспільством. Укупі це створює високий ризик для інвесторів. Було розглянуто досвід таких провідних міжнародних організацій, як Організація Об’єднаних Націй (ООН), ОЕСР, Світовий Банк та Міжнародна Фінансова Корпорація (МФК) у контексті їхньої діяльності з приводу методів оцінки інвестиційних ризиків та ідентифікації пріоритетних сфер інвестування. Наведено практичні кейси успішної імплементації імпакт-інвестиційних стратегій у країнах Західної Африки. Особлива увага приділена вивченню перспективи імпакт-інвестування в Україні в період воєнного конфлікту та макроекономічної нестабільності на основі аналізу ключових проблем, які виникли на території країни внаслідок війни. Було визначено, що загальне профілювання регіону є первинним елементом роботи, оскільки це дозволяє конкретизувати територіальні кордони інвестиційного проєкту, виявити економічні проблеми регіону, стан зайнятості та ін. Проте будь-якому фінальному рішенню, що приймається про реалізацію імпакт-проєкту, має передувати припинення конфлікту шляхом мирних переговорів або мирної угоди. У результаті емпіричного дослідження було сформовано узагальнену матрицю SWOT-аналізу для оцінки рівня ризику інвестиційного імпакт-проєкту в постконфліктному регіоні; розроблено типологізацію показників оцінки інвестиційного ризику та економічного профілювання регіону, який потенційно може виступати об’єктом імпакт-інвестування.