ДЕКОМПОЗИТНИЙ АНАЛІЗ КООПЕРАЦІЇ ЯК ФАКТОРА ЕКОНОМІЧНОЇ ТРАНСФОРМАЦІЇ ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАД - Дуванова, Оксана (Socio-economic relations in the digital society, 2022)
Сучасна економічна ситуація ставить перед економікою країни нові та складні виклики. Важливу роль у зміцненні державності та її обороноздатності відіграє місцеве самоврядування. Вибрана стратегія європейської інтеграції вимагає від України проведення реформ і поступового входження у висококонкурентне середовище, а це неможливо без пошуку нових інструментів забезпечення сталого місцевого розвитку. Розвиток кооперативних відносин може стати ефективним інструментом становлення конкурентоспроможних територіальних громад.Метою даного дослідження є теоретичне обґрунтування та побудова концептуальної моделі кооперації територіальної громади, яка передбачає ефективне формування кооперативних зв’язків на всіх суб’єктивних рівнях економіки територіальної громади (органи місцевого самоврядування; села, селища, міста, бізнесу) та налагодження між ними системної взаємодії, що активізує процеси економічного розвитку територіальної громади за рахунок оптимізації потенційних внутрішніх ресурсів.Запропоновано комплексний підхід до формування концепції кооперативних відносин на різних суб’єктних рівнях територіальної громади. Вона представлена у вигляді дворівневої концептуальної моделі відносин кооперації територіальної громади, що включає кооперацію і на міжмуніципальному, і на внутрішньомуніципальному рівнях. Наукова новизна нашого підходу полягає у врахуванні впливу на економічне зростання та сталий розвиток громад фактора кооперації не лише у формі міжмуніципального та міжнародного співробітництва, а й кооперації в підприємницькому середовищі у формі кооперативів. Крім того, ми врахували процеси співпраці сільських та селищних рад під час добровільного об’єднання територіальних громад.