МІСЦЕ ТРУДОВИХ РЕСУРСІВ В ІНТЕГРАЦІЙНИХ ТА ГЛОБАЛІЗАЦІЙНИХ УМОВАХ У ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННОМУ БІЗНЕСІ - Балацька, Наталя; Калєнік , Ксенія; Скриннік , Вікторія (Socio-economic relations in the digital society, 2022)
Метою статті є аналіз та характеристика інтелектуального потенціалу трудових ресурсів підприємства та його ролі в підвищенні ефективності управління господарською діяльністю в готелях та на підприємствах громадського харчування. На основі методів наукової логіки сформульовано загальні поняття та відображено їхню роль у системі категоріального апарату. Системний підхід допоміг визначити роль трудових ресурсів у готельно-ресторанному бізнесі, які виконують певні функції та між якими існує взаємозв’язок (структура), що визначає положення кожного елемента (людини) у загальній системі сфери послуг. Обґрунтовано, що співробітники готельного господарства є важливою частиною кінцевого продукту, тому якість послуг готельного господарства та громадського харчування залежить від кваліфікації та поінформованості працівників. Тому ефективне управління персоналом стало однією з найважливіших функцій у готельно-ресторанному бізнесі. У статті розглянуті особливості зайнятості й управління персоналом у сфері готельного господарства та громадського харчування. Визначено структурне співвідношення, функціональні обов’язки та можливості керівників і рядових працівників. Етапізовано кроки керівництва при досягненні маркетингових цілей. Підтверджено необхідність покращення управління персоналом. Уведено поняття «інтелектуальної праці». Обґрунтовано, що наразі серйозних змін зазнали не лише принципи й методи управління готелями та ресторанами, а й методи обслуговування клієнтів, які стали високотехнологічними та орієнтованими на споживача. Висока культура обслуговування та конкурентоспроможність індустрії готельного й громадського харчування органічно пов’язані з високопрофесійною підготовкою та технічною грамотністю працівників цієї галузі. Визначено напрями та сучасні можливості розвитку готельно-ресторанного бізнесу, серед основних: розвиток мереж малого готельного бізнесу; поглиблення ресторанної спеціалізації; упровадження нових комп’ютерних технологій; розвиток міжнародних мереж готелів і ресторанів та, звісно, покращення якісного складу персоналу.