ДІАГНОСТИКА ФІНАНСОВОЇ СТІЙКОСТІ АТ «КРЕДОБАНК» - Грудзевич, У. Я.; Дрозд , А. І. (Socio-economic relations in the digital society, 2021)
Для досягнення фінансової стійкості банку потрібно постійно проводити аналіз його поточного стану і планових показників з урахуванням ендогенних та екзогенних чинників. У цьому контексті досліджено фінансову стійкість АТ «Кредобанк» і фактори впливу на неї за допомогою сучасної методики Z-score, яка вже довший час активно застосовується центральними банками багатьох країн, а також науковцями Міжнародного валютного фонду, проте ще не здобула належного визнання в дослідженнях фінансової стійкості в Україні. На основі фінансової звітності АТ «Кредобанк» побудовано логістичну модель, що характеризується високою якістю та є адекватною. Для розрахунку логістичної регресії розроблено і використано комплекс фінансових показників, що всесторонньо відображають фінансовий стан установи і дають змогу спрогнозувати ймовірність її банкрутства, що, у свою чергу, дозволить підвищити ефективність ухвалення управлінських рішень щодо виявлення кризових явищ і попередити їхній розвиток. Така логіт-модель може бути використана як у практиці фінансового менеджменту самої банківської установи, так і в наглядовій діяльності в банківському секторі. Установлено, що розпал COVID-19 дещо похитнув рівень фінансової стабільності АТ «Кредобанк» 2020 року, тому для подальшого розвитку і зростання прибутковості установи запропоновано низку рекомендаційних вимог. Визначено, що якість ресурсів і капіталу є головними показниками ефективної діяльності банку, саме їхнє оптимальне співвідношення за умов забезпечення платоспроможності, ліквідності, рентабельності та фінансової стійкості сприяє збільшенню клієнтів, а відповідно зростає й дохід банківськоїустанови.