МЕТОДИ І МОДЕЛІ БІЗНЕС-АНАЛІЗУ В ІТ-ГАЛУЗІ - Лисак, Володимир; Ноздріна , Лариса (Socio-economic relations in the digital society, 2020)
Описано теоретико-методичні підходи до проведення бізнес-аналізу ІТ-проєктів. Проаналізовано стан розвитку ІТ-галузі у світі і в Україні. Зазначено, що ІТ-галузь є драйвером української економіки. Розглянуто бізнес-аналіз як важливу складову управління проєктами у сфері IT. Описано методичні засади проведення бізнес-аналізу з акцентом на аналіз вимог до проєкту. Висвітлено методології моделювання бізнесу і бізнес-процесів (Business Model Canvas, IDEF, UML) та проілюстровано їх використання у процесі бізнес-аналізу на прикладі ІТ-проєкту. Запропоновано визначати успіх ІТ-проєкту залежно від повноти проведення етапів бізнес-аналізу методами нечіткої логіки. Так, для нечіткого логічного виведення в роботі представлено базу продукційних логічних правил, на основі яких отримано результат можливого успіху проєкту. За умови високого рівня термів вхідних лінгвістичних змінних успіх проєкту становитиме 0,796, тобто бути на високому (high) рівні. Утім, за умови значень для Business Model Canvas — 0,75 та UML — 0,25 можливий успіх проєкту — усього 0,604, тобто бути на середньому (medium) рівні, що підтверджує важливість бізнес-аналізу, зокрема етапу моделювання і створення UML-діаграм. Перспективою дослідження за цією темою є подальша реалізація ІТ-проєктів із використання найкращих практик бізнес-аналізу, які здатні значно підвищити ймовірність успішного випуску продукту на ринок інформаційних технологій, а також удосконалення моделі нечіткого логічного виведення успіху проєкту залежно від проведеного бізнес-аналізу.