СУЧАСНІ МЕТОДИКИ ОЦІНЮВАННЯ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ: ТЕОРЕТИЧНИЙ ДИСКУРС - Медведь, Яна (Socio-economic relations in the digital society, 2020)
Досліджено питання природи спроможності до конкуренції національних економік і макроекономічних суб’єктів, яким чином здійснюються вимірювання конкурентоспроможності різних учасників діяльності та які сучасні методи дозволяють оцінити спроможність до конкуренції між різними одиницями діяльності в геоекономічній діяльності. Розглянуто феномен конкурентоспроможності, яким чином вона формується на різних рівнях фінансово-економічної діяльності, як відбулася зміна способів дослідження наукових аспектів здатності до конкуренції від появи перших економічних робіт до сучасних систем оцінювання від провідних наукових і фінансових інститутів. Дослідження сучасних методик оцінювання конкурентоспроможності стосувалося трьох найбільш впливових світових агенцій та інститутів — Світовий економічний форум, Світовий Банк і Міжнародний інститут розвитку менеджменту. Кожна із зазначених інституцій вивчає національні економіки за власними розробленими критеріями, до складу яких входять як неекономічні фактори (політичний вплив, соціальні проблеми, стан законодавства), так і фінансово-економічні параметри (показники боргу, стан форфейтингових і кредитних послуг, вплив діяльності держави). Вивчення та аналіз сучасних методик оцінювання конкурентоспроможності від міжнародних агенцій дозволяє враховувати всі фактори економічної діяльності конкретної держави, брати до уваги всі аспекти ефективної діяльності країни з усіма перевагами і недоліками, що призводять до певної оцінки в рейтингу конкурентоспроможності між державами.