УПРАВЛІННЯ ЛІКВІДНІСТЮ КОМЕРЦІЙНИХ БАНКІВ - Путінцева, Тетяна (Socio-economic relations in the digital society, 2020)
Визначено значущість управління ліквідністю комерційних банків. Наголошено на необхідності виявлення в ході дослідження ліквідності комерційних банків характеристик ліквідних ресурсів, залучених ними, ліквідності їхніх активів, а також знаходження оптимуму в управлінні такими активами і пасивами. Охарактеризовано джерела залучення коштів, що можуть бути в разі потреби швидко реалізованими, в обсязі, потрібному для покриття попиту на ліквідні кошти. Проаналізовано і критично оцінено еволюцію теорій управління ліквідністю, уточнено їхній зміст і виявлено недоліки. Розглянуто сутність управління ліквідністю комерційного банку за процесним і системним підходами. Наведено режими ліквідності комерційних банків за застосування її різних моделей. Подано методи і авторське бачення інструментів управління ліквідністю комерційних банків. Виявлено переваги і недоліки зазначених методів. Останнє дозволило обґрунтувати, що для оптимізації процесу управління ліквідністю комерційного банку слід використовувати їхній комплекс, конкретний склад його має зумовлюватися значущістю конкретної банківської установи, її масштабом, формою власності, обслуговуваним контингентом клієнтів, наявними контрагентами, джерелами залучення і напрямами використання коштів, станом корпоративного управління в банківській установі.